Meny

Minner oss på glemt historie - intervju med Annette Dutton

Tyske Annette Dutton gjorde australier av seg for femten år siden. I romanen Det hemmelige løftet har hun latt seg inspirere av historiske hendelser fra begge sine hjemland.

- Hvordan fikk du ideen til Det hemmelige løftet?

- I 2009 leste jeg en artikkel i en australsk avis om barn som ble sendt fra Storbritannia til Australia. Kevin Rudd, som den gang var statsminister i Australia, kom med en offisiell unnskyldning til disse glemte innbyggerne. Barna ble uten videre tatt fra fattige engelske familier og sendt til Australia, der de ble utnyttet som slaver og arbeidet og levde under de forferdeligste forhold.

Jeg begynte å gjøre research og leste om to tyske jødiske barn som ble reddet fra nazi-Tyskland takket være «barnetransportene» til England – bare for så å bli sendt videre til Australia, hvor de tilbrakte en forferdelig barndom. Det var da historien begynte å ta form i hodet mitt.

- Hvilken del av romanen var den mest krevende å skrive?

- Det mest utfordrende var å skrive om overgrepene David ble utsatt for da han kom til det isolerte katolske barnehjemmet i Bindoon. Hans historie er basert på virkelige hendelser, og jeg fikk nesten ikke puste når jeg tenkte på alle disse små guttene og hvordan livet deres ble ødelagt av de menneskene som skulle ha tatt vare på dem og gitt dem trygghet.

- Hvem er den favorittkarakter i boken.

- Det må bli Leah.

- Hvorfor tror du fortellinger fra andre verdenskrig er så populære blant leserne?

- Jeg tror uhyrligheten ved andre verdenskrig aldri kommer til å slippe taket i oss. I hvert fall håper jeg ikke den gjør det, for jeg mener det er vår plikt å huske ofrene og aldri glemme de hendelsene som gikk forut for denne menneskelige katastrofen. Dette er (eller burde være) særlig viktig for meg og andre tyskere.

- Hvordan ble du forfatter?

- Jeg skrev en blogg for et tysk ukeblad om livet mitt i Australia, og en dag fikk jeg en veldig hyggelig e-post fra et stort tysk forlag som lurte på om jeg kunne tenke meg å skrive en bok for dem. Dermed var det hele i gang, og det er nå sju år og seks bøker siden.

- Hva inspirerer deg?

- Jeg er alltid nysgjerrig på virkelige mennesker og deres historier. Kanskje henger det sammen med min tidligere jobb som TV-journalist. Jeg elsker de store temaene i livet; det eldgamle spørsmålet om hva det vil si å være menneske. Temaer som kjærlighet, hat, død, makt, svik, tilgivelse og hevn kommer aldri til å slutte å fascinere meg.

- Når og hvor foretrekker du å skrive?

- Dessverre er jeg ikke en sånn type forfatter som kan skrive overalt. Jeg trenger plass sånn at jeg kan spre papirer og bøker utover. Men jeg har i det minste en bra kaffemaskin hjemme, så det veier litt opp for at jeg ikke kan sitte på de kule, bohemske kafeene i Melbourne!

- Hva liker du å gjøre når du ikke skriver?

- Jeg elsker teater og jazzmusikk.  Fantastiske Melbourne har mye av begge deler, så jeg benytter meg av tilbudene så ofte jeg kan. Jeg er også veldig glad i mat og matlaging, men kjøkkenet mitt er så lite, så jeg unngår å lage altfor kompliserte retter. Heldigvis er maten i Australia veldig bra, og jeg liker godt å gå ut og prøve nye restauranter. Vi bor dessuten i en fantastisk del av verden, der det aldri er langt til nærmeste strand.

- Du er tysk og har flyttet til den andre siden av kloden. Hva savner du mest fra Tyskland?

- Da jeg kom hit for femten år siden, slet jeg virkelig med kvaliteten på brødet. Det var svært lite å velge mellom. Ikke noe surdeigsbrød, ikke noe rugbrød. Heldigvis har dette bedret seg veldig siden den gang. Nå kan jeg til og med få tak i en perfekt pretzel.

- Nevn tre gode grunner til å besøke Australia.

- Svært vennlige mennesker. Fantastiske dyr (selv om ikke alle er like vennlige som menneskene …). Storslått natur. Jeg kom nettopp tilbake fra en liten ferie i tropene, hvor vi bodde fem år før vi flyttet til Melbourne for tre år siden. Det var utrolig flott!

- Når jeg sier Norge, hva ser du for deg da?

- Svært vennlige mennesker. Fantastiske dyr (og alle er vennlige, bortsett fra myggen!). Storslått natur. Med andre ord ser det ikke ut til at dere har noen særlig grunn til å reise til Australia!

Det hemmelige løftet

Kåret til beste tyske kjærlighetsroman i 2015

Rystet leser australske Sarah en avisartikkel om «de glemte barna». Engelske barn fra fattige familier ble sendt til Australia, ofte uten at foreldrene deres fikk vite om det. En mistanke begynner å gjøre seg gjeldende hos Sarah: Er faren hennes et av disse barna? Han vokste opp på et av barnehjemmene som er nevnt i artikkelen.

Sarah begynner å undersøke saken, og hun blir overrasket når sporene fører til Tyskland og «barnetransporten» i forbindelse med andre verdenskrig.

Det hemmelige løftet av Annette Dutton (Heftet)
Heftet