Meny

Blant småkaker og giftplanter

Annette Haaland

Annette Haaland brakdebuterte hjemme i Sverige med en roman om en litt utradisjonell pastor ved navn Viveka. Nå er pastoren og resten av menigheten på vei over grensen. Gled deg til Pastor Viveka og giftmordene!

Pastor Viveka har fire barn og en distré mann, og så ofte hun kan stikker hun av til sin hemmelige kolonihytte. Hun begynner å bli lei av å ofre seg for andre, og har også tatt i bruk T-skjorter med påtrykte tekster under prestekjolen. Der står det blant annet: ”Slutt å mase” og ”Legaliser dødshjelp”. Når en av kvinnene i kirkekaffe-komiteen blir funnet død, brer uroen seg i nabolaget. Kan det skjule seg en morder i den idylliske Stockholm-forstaden Enskede?

- Du er selv pastor – hvor mange prosent Viveka er det i Annette?

- Hm ... jeg vil tro at det er ca. 60 prosent.

- Hvordan fikk du ideen til boken?

- Jeg hadde skrevet et manus tidligere som ingen syntes var spennende nok, så da tenkte jeg: Hvis jeg skriver en krim, så må det vel bli spennende.

- Hvilket forhold har du til Norge?

- Min manns sjarmerende og litt gale slekt er norsk og bor i Oslo. Jeg bodde selv i Oslo noen år på 1990-tallet, og sønnen vår er født på Ullevål sykehus.

- Når kommer det en ny bok om Viveka?

- Den kommer på svensk i desember i år.

- I Pastor Viveka og giftmordene blir det stor oppstandelse når pastoren foreslår å innføre frukt til kirkekaffen i stedet for kaker. Baker du selv, og har du en favorittkake?

- Jeg er – akkurat som Viveka – ikke så glad i småkaker. Men jeg elsker kanelboller, og mitt mål er å lage så store kanelboller at man ikke får lyst til å ta en til.

- På svensk heter boken Pastor Viveka och tanterna – hva kjennetegner en ”tant”?

- Min definisjon av ”tant” er en eldre kvinne som har sluttet å være redd for å si hva hun syns, og som tør å ta for seg av livet – med andre ord en som er ganske kul!

- Når og hvor skriver du helst?

- Jeg skriver overalt, men aller helst på vårt torp omgitt av stormhatter ...

- Hvordan ser din drømmeferie ut?

- Da er alle (gjerne familien) samlet i ett hus, men så får alle kan gjøre som de vil på dagen.

- Hvilken fristelse klarer du ikke å motstå?

- Kaffe. Jeg drikker masse, selv om jeg får vondt i magen. Så prater jeg om det hele tiden, sånn at alle blir ganske lei av meg ...

- Har du en bok du kan anbefale?

- Det må bli Erlend Loes roman Doppler. Det syns jeg er en herlig sprø og kul bok.

Pastor Viveka og giftmordene

Viveka er en frikirkepastor som begynner å bli lei av å ofre seg for andre. Hun har fire barn og en distré mann, og så ofte hun kan stikker hun av til sin hemmelige kolonihytte. Viveka har også begynt å bruke T-skjorter med påtrykte tekster under prestekjolen. Der står det blant annet: ”Slutt å mase” og ”Legaliser dødshjelp”. Når en av kvinnene i kirkekaffe-komiteen blir funnet død, brer uroen seg i nabolaget.