Mambo!

Forfatteren av Midt imellom tilbake med ny roman fra Chinatown

Charlie Wong er født i USA, men har aldri vært utenfor New Yorks Chinatown. Hun er datter av en prima ballerina og en noodlebaker, men har verken morens eleganse eller farens praktiske sans. Fremtidsutsiktene er alt annet enn lyse, men så får Charlie jobb i resepsjonen i et dansestudio på Manhattan og livet tar brått en annen retning.

 

Som i Jean Kwoks forrige bok, New York Times-bestselgeren Midt imellom som norske lesere tok til sitt hjerte, er handlingen i Mambo i Chinatown lagt til et kinesisk-amerikansk miljø. Det er et miljø Jean Kwok kjenner svært godt, og hun vet mye om hvordan det er å vokse opp i to kulturer. Både Midt imellom og Mambo i Chinatown har mange selvbiografiske trekk.

Jean Kwok ble født i Hongkong som den yngste i en søskenflokk på syv. Da hun var fem, flyttet familien til New York. Det hadde tidlig vist seg at Jean var skoleflink, men som nykommer i USA uten å kunne språket, ble – sier hun selv – hennes eneste talent tatt fra henne. Flyttingen til USA gjorde familien lutfattig, og alle måtte jobbe lange dager i Chinatowns tekstilfabrikker. Leiligheten deres krydde av insekter og rotter, og om vinteren holdt familien varmen ved å ha ovnsdøren åpen, for leiligheten hadde ingen annen oppvarming. Disse opplevelsene dannet bakgrunnen for Midt imellom.

Men etter hvert som Jean lærte seg engelsk, markerte hun seg som skoleflink igjen. Hun fikk stipender til noen av USAs mest prestisjefylte skoler og universiteter, og selv om hun elsket engelsk og litteratur, bestemte hun seg for å satse på realfag i stedet. Mens hun studerte på Harvard – og hadde fire jobber samtidig – innså hun at det hun virkelig hadde lyst til, var å studere engelsk og amerikansk litteratur. Det var også da hun oppdaget at hun likte å danse. Så da hun kom over en annonse i en avis som sa: «Wanted: Professional Ballroom Dancer. Will Train.», stilte hun skjelvende til intervju i en rød kjole som var flere nummer for stor, svarte høyhælte sko som hun hadde farget med svart tusj der læret var slitt, og et langt rødt skjerf bundet som en turban på hodet. Hun fikk jobben – og inspirasjon til høstens bok Mambo i Chinatown. Jean ble en skikkelig god danser, og ble blant annet kåret til Top Female Professional i Fred Astaire National Dance Championships.

Så forlot hun dansen til fordel for sin store drøm: skriving. Samtidig flyttet hun til enda et nytt land og fikk enda et nytt språk å forholde seg til: Kjærligheten tok henne til Nederland, der hun nå bor med mann og to sønner. Da debutboken Midt imellom ble antatt for utgivelse, ble hun forfatter på heltid. Og hvilken debut: Boken ble en New York Times bestselger, innkasserte en rekke litterære priser og rettighetene ble solgt til 18 land. Nå kan norske lesere glede seg til et gjensyn med Jean Kwoks kinesisk-amerikanske univers.

Mambo i Chinatown

Charlie Wong har aldri kunnet forestille seg et annet liv enn i New Yorks Chinatown. Men jobben som resepsjonist på en danseskole på Manhattan åpner en ny verden for henne, og hun oppdager nye sider ved seg selv. Charlie holder sitt nye liv hemmelig, for familien er skeptisk til at alt som vestlig. Mens Charlie blomstrer, blir søsteren alvorlig syk. Er det sant det en lokal heks har sagt: "Det den ene søsteren vinner, skal den andre tape?"