Intervju med Jodi Picoult

 

Det som fasinerer meg mest med dine romaner er at du tvinger leserne til å gjøre opp sin egen mening   - er dette viktig for deg?

- Ja, det er veldig viktig. Jeg har absolutt min egen mening, men min mening er ikke viktigere enn noen annens. Jeg foretrekker å gi leserne all informasjon for å tvinge leserne til å komme frem til egen konklusjon.

Tror du at dine romaner kan gjøre en forskjell?

- Ja, det gjør jeg. Hvis ikke tviler jeg på at jeg ville skrive. Jeg tror en bok kan forandre hvordan man tenker, og på denne måten kan man forandre verden - sakte.

Hva er din hovedmotivasjon for å skrive romaner?

- Å utforske problemstillinger som holder meg våken på natten.

Hvordan får du ideer til nye historier?

- Historiene finne på en måte meg. De vekker meg, og hvis jeg fortsetter å tenke på dem, viser det seg at det er en god idé for en bok.

Har din skriving forandret seg i løpet av årene; er du en annen forfatter nå i forhold til da du begynte å skrive?

- Jeg tror jeg teknisk sett er en bedre forfatter – jeg kan nå beskrive noe med fem ord istedenfor et helt avsnitt - men valg av historie og hvordan karakterene utvikles gjør jeg på samme måte som alltid.

Finnes det et tema du ønsker å skrive om, men som du føler er for vanskelig å ta opp?

- Nei

Har du en favoritt blant egne bøker?

-  Small Great Things for øyeblikket. (Kommer på norsk våren 2018)

Hva inspirerer deg?

-  Det er muligheten jeg har til å få leseren til å sette spørsmålstegn ved egne overbevisninger.

Hvor og når foretrekker du å skrive?

-  På dagtid på kontoret mitt hjemme.

Hva foretrekker du å gjøre når du ikke skriver?

-  Jeg leser, baker, padler og går mange kilometer.

 

Hjertets valg

Junes datter trenger et nytt hjerte. Det eneste som passer, tilhører en morder.

Shay Bourne er den første på flere tiår som blir dømt til døden i New Hampshire. Han er funnet skyldig i et kaldblodig drap på en politimann og stedatteren hans. Etter elleve år i fengsel, nærmer hans siste dag seg. Så får han se en nyhetsnotis om en liten jente som desperat trenger et nytt hjerte.

Junes ektemann og datter ble drept av Shay Bourne, og June har vært overbevist om at hennes største ønske er at han skal dø. Helt til hennes gjenlevende datter havner på sykehuset, og hun innser at det er noe hun ønsker mer enn det: at Claire skal få leve. Shay Bourne tilbyr Junes datter et mirakel – en ny sjanse. Men til hvilken pris?

Nitten minutter

Som jordmor er det Lacy Houghtons jobb å ta imot nye liv. Hun hadde ikke ventet at sønnen hennes skulle ta liv. Men det er akkurat det han gjør en marsmorgen, da han går inn på en skole med våpen i stedet for bøker og dreper ti mennesker. Det tar nitten minutter

Lacy grubler på når hennes sjenerte 17 år gamle sønn ble forvandlet til et monster. Og er det hennes feil? Hun går gjennom fortiden for å lete etter spor, og begynner å innse at til tross for - eller kanskje på grunn av - alle hennes forsøk på å være en god mor, har hun egentlig aldri kjent sin egen sønn.