Hjemlig uhygge fra elsket forfatter

Vanskelige naboforhold er noe de fleste kan kjenne seg igjen i. Heldigvis har de færreste naboer som Colombe, hovedpersonen i Tatiana de Rosnays nye roman Naboen. Og ja, i tilfelle du lurte – boken er inspirert av forfatterens egne opplevelser.

Riktignok nøyde Tatiana de Rosnays nabo seg med å gjøre husarbeid kl. tre om natten, mens Colombes nabo spilte Mick Jagger med full styrke. Men manglende nattesøvn og følelsen av å bli invadert var felles.

Det begynner så bra. Colombe har funnet den perfekte leiligheten, og flytter inn med sin mann og deres tvillinggutter.  Men allerede første natt våkner hun av at naboen i etasjen over spiller Stones kl. tre på natten. Dette gjentar seg, Colombe mister etter hvert nattesøvnen, og hverdagene blir stadig tyngre. Etter en stund oppdager hun et mønster: Når Colombes ektemann er hjemme, kommer det ikke et knyst fra etasjen over. Ektemannen er ofte bortreist, og han tror ikke på Colombe når hun klager på det nattlige bråket fra naboen. Heller ikke de andre beboerne i huset blir forstyrret av naboen, tvert imot omtaler de den sympatiske og respekterte legen i rosende ordelag. Er det Colombe som er i ferd med å bli sprø? Er det hele et resultat av hennes fantasi?

Tatiana de Rosnay strammer etter hvert grepet og sår en tvil hos leseren: Er «hjemme» egentlig så trygt som vi liker å tro?

Med Naboen skrev Tatiana de Rosnay «domestic noir» lenge før det ble en genre. Boken ble første gang utgitt i Frankrike i 2000, men ble gjenutgitt i 2010 etter at Tatiana de Rosnay hadde slått igjennom for alvor med Saras nøkkel. Med engelsk mor og fransk far er Tatiana de Rosnay tospråklig, og skriver på begge språk. Hun er en av de franske forfattere som er mest lest i Europa, og har også mange trofaste lesere i Norge. Saras nøkkel, som var hennes store internasjonale gjennombrudd, solgte nærmere 200 000 eksemplarer i Norge og lå på bestselgerlistene i mer enn to år. På norsk foreligger flere romaner, blant annet Bumerang, Huset du elsket og Mokka.