Intervju med Dan Brown

Kodenes konge

Etter suksessen med Da Vinci-koden plasserte magasinet TIME ham på listen over de 100 mest innflytelsesrike personer i hele verden. Nå erobrer Dan Brown verden nok en gang.

Tekst: Bernt Roald Nilsen

 

Han er sønn av en matematikklærer og en kirkeorganist. Kanskje ikke så rart da, at han tidlig lot seg fascinere av det paradoksale mellom vitenskap og religion. Dette paradokset danner bakteppe i alle bøkene hans, inkludert Opprinnelse, oppfølgeren til bestselgeren over alle bestselgere. Da Vinci-koden.

Til Spanias byer
Opprinnelse er en ny Robert Langdon-thriller, og denne gang er vi i Spania. Nok en gang har jeg prøvd å veve forskning, religion og historie sammen med revolusjonerende teknologi. Fortellingen kretser rundt to eksistensielle spørsmål: Hvor kommer vi fra og hvor er vi på vei? Jeg har valgt å starte oppfølgeren til Da Vinci-koden i Guggenheim-museet i Bilbao, og så går ferden videre til Barcelona, Sevilla og Madrid, forteller den verdensberømte forfatteren.

Solgt 200 millioner bøker
Han utdannet seg i Massachusetts og i Exeter i USA, der han senere jobbet som engelsklærer før han debuterte som forfatter i 1996 med Gåtenes palass. Senere skrev han Engler og demoner, der han introduserte Robert Langdon, Harvard-professoren i religiøs symbolikk. Men det var først hans fjerde bok, Da Vinci-koden i 2003, som ble hans gigantiske gjennombrudd. Da Vinci-koden alene er solgt i 83 millioner eksemplarer. Totalt er det solgt over 200 millioner eksemplarer av bøkene hans, 1,3 millioner av dem her i Norge.

Alltid på sporet og i fare
Wall Street Journal har kalt Dan Brown the master of the intellectual cliffhanger, og nettopp de såkalte cliffhangerne er et av Dan Browns kjennemerker. Ultrakorte kapitler, der heltene alltid er på sporet og i fare når kapitlene er over, preger bøkene. Som leser har du ikke noe valg. Du dras inn i en virvelvind av eventyrlig spenning, og bare videre hele tiden. Selv om dette er fiksjon, er det så levende konstruert at du blir med på den ville jakten med stor, genuin leseglede.

Mer Robert Langdon?
–Jeg har nesten et dusin grove skisser for nye bøker med Robert Langdon i hovedrollen, så han blir dere nok ikke kvitt på mange år, smiler Dan Brown på spørsmålet om hvilke bøker han har planer om fremover. Blant hans favorittforfattere finner du Shakespeare og Steinbeck, men spør du ham hvilken bok han mener er den beste gaven, er svaret The Oxford English Dictionary innbundet i ekte, brunslitt skinn.

For første gang til Norge
I november kommer Dan Brown for første gang til Norge for å skape blest rundt lanseringen av Opprinnelse. Da Vinci-koden er en av historiens mestselgende bøker, så forventningene er høye når oppfølgeren nå lanseres. Det er fire år siden den forrige romanen Inferno, som er filmatisert med Tom Hanks i rollen som professor Langdon. Opprinnelse er Dan Browns sjuende roman, og den femte med Robert Langdon. For alle lesere som elsker symboler og koder, er det bare å glede seg. Kongen av koder, Dan Brown, kommer garantert til å toppe bestselgerlistene i høst, i mange av de 58 landene der bøkene om Langdon blir utgitt.

 

Opprinnelse

Ny bok om Robert Langdon - ekspert på religiøs symbologi.

UANSETT HVEM DU ER
UANSETT HVA DU TROR
ALT VIL ENDRES

Da Vinci-koden

Denne utgaven av Da Vinci-koden er tilpasset unge mennesker. Dan Brown sier om boken: «Det er mitt store håp at denne tilpasningen av Da Vinci-koden vil skape den samme begeistringen hos unge mennesker som jeg opplever når jeg utforsker verdens skjulte historier og mysterier.»

En kode skjult i verkene til Leonardo da Vinci ... et desperat kappløp gjennom Europas slott og palasser .. en eksplosiv sannhet skjult gjennom århundrene ... avdekket til sist. Sentralt i oppklaringen står professor Robert Langdon, spesialist i religiøs symbologi.

Da Vinci-koden er en av verdens mest solgte romaner gjennom alle tider.