Viveka har til tross for sinnemestringskurs, ikke helt kontroll på følelsene. Nå står utfordringene i kø, når hun blant annet må håndtere et hundreårsjubileum, en obsternasig tenåringsdatter og en frossen ørret.

I den forrige romanen hennes Pastor Viveka og giftmordene, begynte hun å bli lei av å ofre seg for andre. Hun tok i bruk t-skjorter med påtrykte tekster under prestekjolen hvor det blant annet stod «slutt å mase» og «legaliser dødshjelp».

 

Hvordan går det med pastor Viveca nå?

-Viveka har kommet frem til at det er umulig å gå rundt med aggressive t-skjorter under pastorskjorten. Nå har hun begynt i en gruppe får å få hjelp til å trene på å uttrykke sitt sinne noe mer nyansert og balansert. Det går dessverre ikke så bra med den saken, sier forfatter Annette Haaland.

 

-Hun har også mange andre ting å håndtere, for eksempel en ukependlende mann, en obsternasig tenåringsdatter, det kommende hundreårsjubileet som alle har delt meninger om, samt en frossen ørret som en av kirkens medlemmer har vunnet i lotteriet. I tillegg synes hun nå et Gud gjør for lite. Hun føler at hun er må veie opp for alt som Gud burde gjøre, men ikke gjør. Det er ganske arbeidskrevende kan du si. Ja, og så er det et mord også, fortsetter forfatteren.

 

Gamle Enskede – et helt spesielt nabolag

Handlingen i romanene er lagt til Gamle Enskede. Et område som ligger i Stockholm, like sør for Globen.

 

Hvorfor har du valgt akkurat dette stedet for handlingen i bøkene om Pastor Viveka?

 

- Det er et nabolag som har eksistert i over hundre år. Jeg synes det er veldig morsomt å la historien utspille seg der. Jeg har bodd der i over tjue år, og kjenner dette distriktet godt. Det er veldig sjarmerende i Gamla Enskede. Det er, etter min mening, en helt fantastisk, fortryllende liten del av Stockholm, med vakre gamle hus, noen viltvoksende hager, mange smale gater og små parker som dukker opp mellom husene hvor man minst venter det. Det er så mye historie i dette området i og med at det er et gammelt nabolag, og det er ganske bra når men skal finn på historier. Siden jeg bor i nabolaget jeg skriver om, har jeg vært litt bekymret for at folk skal oppleve det som om de er i bøkene og bli sure. Men jeg har innsett at det er omvendt; om noen har blitt sure, er det fordi de ikke er inkludert.

 

Det finnes en pastor Viveka i oss alle

Bøkene om Pastor Viveca har gått rett i hjertet hos det svenske folket, de to romanene hennes har solgt i over 100 000 eksemplarer.  Hva tror du grunnen til det kan være?

I tillegg tror jeg folk liker fellesskapet i boka, selv for den som er litt rar. Du finner eksistensiell tenkning i tillegg til humor og spenning.

 

Hvilke inspirasjonskilder har du for dette universet og de herlige karakterene vi møter?

 

-Som sagt, gamle Enskede hvor jeg bor og til en viss grad Triangelkirken i Enskede hvor jeg har jobbet. Ellers finner jeg inspirasjon over alt. I bøkene finnes det en, ifølge Viveka, for eksempel veldig pen bokhandeler med navnet Abbe. Tankene om Abbe fikk jeg etter å ha møtt en fyr på t-banen. Han var ikke spesielt kjekk og han var ikke en bokhandler, men han hadde en gigantisk hund, så ingen våget å sitte overfor ham. Jeg gjorde det fordi jeg liker hunder og da begynte han å fortelle meg om alle hundene han hadde hatt og viste meg alle tatoveringene han hadde av sine forskjellige hunder. Abbe har en slik tatovering, en tatovering av sin døde hund. Ja, slik kan man få inspirasjon til en av sine karakterer.

 

Denne boken har du dedikert til moren din, som vet hvordan man overdriver på de riktige stedene –

hvilken rolle har din oppvekst/din mor i at du i dag er forfatter?

 

-Faren min fortalte historier, og moren min er, som sagt, god til å overdrive slik at historiene blir spennende (men ikke alltid like sannferdig). Det pleier vi å spøke med i familien. Dette har sikkert påvirket meg. I tillegg har mine foreldre har alltid oppmuntret meg til å studere, noe som ikke er helt uvesentlig. Forresten, jeg har vokst opp i et lite samfunn der hverken fantasi eller utdanning stod høyt i kurs. Å lese bøker, for ikke å snakke om å skrive bøker, ble ansett som ganske mistenkelig.