Romanen hele Europa snakker om

"Fedreland" er et storslått moderne epos

Fernando Aramburu (f. 1959) er en av Spanias fremste forfattere.

Fernando Aramburu kalles Spanias Tolstoj og hadde åtte romaner bak seg før han fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med Fedreland. Han har vunnet flere høythengende priser for romanen, blant annet den italienske Premio Strega for beste oversatte roman 2018.

"Hvis jeg med få ord skal skissere det sentrale temaet i Fedreland, vil jeg uten å nøle trekke fram menneskene i min landsdel. Det er hovedsakelig dem romanen handler om, deres historie beskrives gjennom en håndfull personer som opplever en blodig og tragisk epoke i Baskerland. Det var min oppgave å fortelle om deres privete skjebne", sier Aramburu om romanen.

"Fedreland gir et skremmende aktuelt innblikk i terrorens logikk og dilemma, hvordan edderkoppnett av terroristaktivitet veves, og hvordan alle kan bli innelåst i sine egne mareritt", skriver Sigrun Slapgard i sin omtale av romanen.

Les hele omtalen på boktips.no!

Fedreland

Fedreland er en roman om skyld og tilgivelse, vennskap og kjærlighet, som viser hvordan terrorisme angriper kjernen i et samfunn og et fellesskap, og hvor lang tid det tar før man forsones.

Samme dag som den baskiske separatistbevegelsen ETA legger ned våpnene i kampen om et selvstendig Baskerland, bestemmer enken Bittori seg for å flytte hjem. Hun vil tilbake til den lille landsbyen hun forlot etter at mannen hennes ble drept av ETA tjue år tidligere. Men hennes tilbakekomst skaper uro – ikke minst hos Miren. De to var tidligere bestevenner, men har stått på hver sin side i den bitre striden om Baskerlands uavhengighet. Nå sitter Mirens eldste sønn i fengsel, etter å ha deltatt i flere væpnede aksjoner. Spørsmålet er: Hadde han også noe å gjøre med drapet på Bittoris ektemann?

Fedreland av Fernando Aramburu (Innbundet)
Innbundet